Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

marți, 17 aprilie 2012

Vinerea Mare

“Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfăşurându-L si cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus.
Slava...
Când Te-ai pogorât la moarte, Cel ce eşti viaţa cea fără de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea Dumnezeirii; si când ai înviat pe cei morţi din cele de dedesubt, toate puterile cereşti au strigat: Datatorule de viaţa, Hristoase, Dumnezeul nostru, slava Tie.
Si acum...
Mironosiţelor femei, stând lângă mormânt, îngerul a grăit: Miresmele morţilor sunt cuviincioase, iar Hristos putrejunii S-a arat străin.”
Prohodul Domnului este o slujbă care te face să te cutremuri. Mântuitorul Iisus Hristos a murit pe Cruce şi a înnoit omul apoi. Frumuseţea  poetică şi mai ales conţinutul teologic de o mare valoare, este o rugăciune cântare, cântată în jurul epitafului şi aduce mult folos sufletesc celor ce ascultă.
În Vinerea Mare, creştinătatea se află în doliu. În această zi a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Nu se oficiază Sfânta Liturghie fiindcă această importantă slujbă euharistică înseamnă jertfă şi nu pot fi aduse două jertfe în aceeaşi zi.  Denia de vineri seara este deosebită de celelalte Denii. Se cântă Prohodul, alcătuit de Sfântul Teodor Studitul (759-826), stareţ al Mănăstirii Studion din Constantinopol. Preoţii poartă Sfântul Epitaf şi, împreună cu credincioşii, înconjoară biserica, ce simbolizează conducerea la mormânt a Mântuitorului. Cum este tradiţia, în Vinerea Mare, cu toţii trec pe sub sfântul Epitaf plin de flori, pe care se aşează  Evanghelia şi Crucea.


Prin pocăinţă şi post alungăm din suflete întunericul păcatelor pentru a putea primi cu vrednicie lumina revărsată de Sărbătoarea sărbătorilor, Marele Praznic al Învierii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu