Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

miercuri, 9 mai 2012

Prima slujba de Înviere în Manzanares


Au luat parte la slujba Învierii numeroşi credincioşi ortodocşi din Manzanares cât şi din împrejurimi. Slujba s-a oficiat în Pavilionul de la FERCAM, unde potrivit tradiţiei bisericii noastre am sfinţit Paştele şi coşurile aduse de credincioşi. După terminarea Sfintei Liturghii s-a citit Pastorala, iar Duminică, în prima zi a Sfintelor Paşti, am oficiat slujba Vecerniei Praznicului Învierii Domnului sau a doua Înviere cum mai este cunoscută. În cadrul acestei slujbe a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi: română, greacă,  italiană, spaniolă, franceză, engleză şi germană, prin aceasta arătându-se generalitatea adevărului de credinţă a Mântuitorului Iisus Hristos, care a murit şi înviat pentru întreg neamul omenesc.

          Învierea face posibilă tuturor sufletelor întoarcerea lor către starea primordială a omului din Rai, asemenea lui Adam cel dinainte de a păcătui, la starea bărbatului desăvârşit realizat cu ajutorul şi prin Iisus Hristos.
Hristos înviind a treia zi a zdrobit pecetea iadului călcând moartea, deschizând Învierea noastră. Ca şi vestea Naşterii, vestea Învierii a fost primită întâi de către îngeri care au venit să dea de ştire omului că Hristos a înviat.
Mironosiţele au fost inundate de bucuria Învierii prin vestirea îngerului, ele au predat mai departe vestea Învierii Apostolilor, în acelaşi timp când străjerii vesteau locuitorilor Ierusalimului, acelor care l-au omorât pe Hristos că El într-adevăr a înviat. După cele 40 de zile petrecute cu Iisus, Apostoli au predat vestea urmaşilor lor.  Învierea lui Iisus Hristos a ajuns temelia bisericii, care o păstrează şi o vesteşte an de an ca ceva veşnic, nou şi viu. Această veste saltă din suflet în suflet ca foşnetul pădurii, din frunză în frunză şi ca vuietul mării din mal în mal că Hristos a Înviat.
Mântuitorul Hristos ne-a deschis uşile raiului prin Învierea Sa, coborând pacea între cei învrăjbiţi cum zice, canonul  Paştilor „şi unii pe alţii să ne îmbrăţişăm, să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pre noi, că prin Învierea lui Iisus ne-am îmbrăcat în toată desăvârşirea celui de al doilea Adam care este din cer din a cărui plinătate noi toţi am luat dar peste dar”. Acestea sunt darurile din ziua Învierii „pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întrânsa”


Un comentariu:

  1. Foarte frumos articolul parinte, sa va ajute Bunul Dumnezeu si de acum inainte ca sa puteti intoarce cat mai multi credinciosi inapoi la biserica mama....Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere