Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

sâmbătă, 14 iulie 2012

Bătrânii şi tinerii, chemaţi împreună la conservarea şi dezvoltarea lumii

Lideri religioşi europeni, în dezbatere la Bruxelles       Mai mult de 20 de înalţi reprezentanţi ai Bisericilor şi comunităţilor religioase din întreaga Europă s-au întâlnit joi, 12 iulie, la Bruxelles, pentru a lua parte la întâlnirea anuală cu liderii Uniunii Europene, sub mottoul "Solidaritatea între generaţii: definirea unui cadru pentru societatea de mâine în Europa".

   Reuniunea a fost convocată de José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi co-prezidată de Herman Van Rompuy, preşedinte al Consiliului European, şi László Surján, vicepreşedinte al Parlamentului European. Liderii religioşi din Europa au dezbătut solidaritatea între generaţii şi alte provocări demografice importante pentru Europa, cum ar fi combaterea şomajului, încurajarea îmbătrânirii active, reconcilierea muncii şi a vieţii private. Preşedintele Barroso i-a încurajat pe liderii confesiunilor religioase să se angajeze într-un dialog public şi să arate contribuţiile specifice pe care bisericile şi comunităţile religioase le pot aduce pentru a explica nevoia de solidaritate, se arată în comunicatul de presă eliberat de Comisia Europeană.
"Pentru a combate criza, facem multe eforturi pentru a asigura un echilibru corect între solidaritate şi responsabilitate la nivelul statelor membre. Trebuie să consacrăm însă cel puţin aceeaşi atenţie solidarităţii şi responsabilităţii între tineri şi vârstnici. În cele din urmă, vom putea să ieşim din această criză şi să punem bazele unui viitor prosper numai dacă vom reuşi să menţinem în centrul acţiunilor noastre solidaritatea între oameni şi între generaţii. Acesta este liantul care menţine unite comunităţile noastre. Bisericile şi comunităţile religioase sunt în mă-sură să construiască punţi în societăţile noastre", a declarat preşedintele José Manuel Barroso.
       La rândul său, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat faptul că religiile sunt, în general, preocupate de cultivarea relaţiilor de comuniune între oameni, ceea ce poate fi extrem de valoros în sporirea solidarităţii între oameni, atât la nivel instituţional, prin organizarea unui sistem eficient de protecţie socială, cât şi la nivel interpersonal, prin întărirea, de exemplu, a relaţiilor familiale.
    "Lăcomia şi lipsa de principii morale sunt acelea care deteriorează frumuseţea societăţii"
      Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei şi Exarh patriarhal pentru relaţia cu organizaţiile creştine internaţionale şi instituţiile Uniunii Europene. "Pe lângă temă, s-au abordat şi alte aspecte adiacente, cum ar fi migraţia, şomajul, activitatea pensionarilor, a tinerilor fără locuri de muncă, din punct de vedere creştin şi nu numai. S-a subliniat necesitatea ca religiile lumii să se implice într-un dialog public cât mai intens, pentru a aduce contribuţiile specifice în explicarea nevoii de solidaritate între generaţii. E important să spunem că noi, ortodocşii şi într-o oarecare măsură şi catolicii, am subliniat faptul că bătrânii şi tinerii, împreună, suntem chemaţi la responsabilitatea de a păstra şi de a contribui la conservarea şi dezvoltarea lumii în care trăim. S-a subliniat foarte mult faptul că toate crizele economice, cu izvorul lor ascuns, moral, ne arată şubrezenia unui sistem care favorizează doar capitalul şi câştigul ca valoare în sine, iar lăcomia şi lipsa de principii morale sunt acelea care deteriorează foarte mult frumuseţea societăţii. Pornind de la modelul bisericesc autentic, apostolic al comuniunii şi al solidarităţii, noi putem deschide căi de dialog, de comunicare şi de colaborare între generaţii", a declarat pentru Radio Trinitas Înalt Preasfinţitul Mitropolit Nifon.
       Preafericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii, a subliniat faptul că "nici o generaţie nu apare din senin, iar de aici rezultă responsabilitatea noastră în formarea noilor generaţii. Mai mult decât atât, e necesar să reţinem că solidaritatea este, înainte de toate, un act liber, un gest de dragoste, adăpat de credinţa în Dumnezeu şi care nu poate fi impus printr-un sistem de legi".
       De asemenea, prezent la întâlnire, Preafericitul Hrisostom II, Arhiepiscopul Ciprului, a exprimat disponibilitatea Bisericii sale de a se implica în orice proiect ce vine în sprijinirea familiilor tinere.
     Aceasta a fost a opta întâlnire de acest fel, cea dintâi având loc în 2005, tot la iniţiativa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Sursa: Ziarul Lumina.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu