Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

vineri, 3 august 2012

„Maica Domnului ştie ce lipseşte fiecărei persoane“

Paraclisul Maicii Domnului este un "izvor de putere duhovnicească, de întărire şi biruinţă asupra ispitelor, suferinţelor, bolilor şi necazurilor", reliefa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la sfârşitul slujbei Paraclisului, săvârşit la Catedrala patriarhală, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului.
Tradiţie liturgică foarte răspândită în Biserica Greacă, cântarea sau citirea Paraclisului Maicii Domnului s-a răspândit şi la noi, mai ales în parohiile din părţile Ardealului, nu numai la mănăstiri şi catedrale. Pentru sporul duhovnicesc în timpul postului, pe lângă rugăciunea mai deasă, citirea Sfintelor Scripturi şi a scrierilor patristice, credincioşii români au la inimă paraclisele Maicii Domnului şi datorită acestui folos duhovnicesc ei îndrăgesc mai mult apelativul de "Maica Domnului", spre deosebire de "Născătoare de Dumnezeu".
Urmând evlaviei începute de îngeri, prin Arhanghelul Gavriil la Buna Vestire, precum şi evlaviei Elisabetei, verişoara Fecioarei Maria, pe care a numit-o "Maica Domnului meu", toate neamurile sunt datoare să mărească pe cea binecuvântată de Dumnezeu, care a născut pe Mântuitorul lumii, pe Iisus Hristos. "Noi, acum, când lăudăm pe Maica Domnului, urmând evlaviei Arhanghelului Gavriil şi a Elisabetei, mama Sfântului Ioan Botezătorul, ne încadrăm în această profeţie: "De acum mă vor ferici toate neamurile", de aceea, Biserica a rânduit mai multe sărbători în cinstea Maicii Domnului, care arată că Biserica nu poate despărţi pe Fiul de Maica Sa şi, ori de câte ori cineva Îl cinsteşte pe El, cinsteşte şi pe Maica Sa, Fecioara Maria", a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Paraclisul Maicii Domnului este un izvor de putere duhovnicească, de întărire, încurajare şi biruinţă asupra ispitelor, suferinţelor, bolilor şi necazurilor, a continuat Preafericirea Sa, întrucât "paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul, spre deosebire de Acatist, este format din condace, tropare şi canonul complet şi este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăinţă, de cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători faţă de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfinţenie şi de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie şi pace".
Maica Domnului, pururea rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi
Cinstirea Maicii Domnului se datorează faptului că prin ea a venit bucurie la toată lumea, Adam cel căzut s-a ridicat, lacrimile Evei s-au şters, ea fiind mult ajutătoare tuturor celor care o cheamă întru ajutor. "Maica Domnului ştie ce lipseşte în fiecare familie, ce lipseşte fiecărei persoane. De aceea, noi trebuie să întărim, mai ales acum în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, evlavia noastră, rugăciunile noastre să le înmulţim faţă de Maica Domnului şi să ne întărim duhovniceşte", a reliefat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. La finalul cuvântului de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat ca în toate parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor să se săvârşească slujba Paraclisului Maicii Domnului în această perioadă a postului. "Să ne rugăm Maicii Domnului să ne ocrotească, să ne ajute, să aducă pace în suflete, bucurie în familie şi să ne dăruiască şi nouă bucuria pe care a avut-o Sfânta Elisabeta atunci când Maica Domnului a intrat în casa ei. Întotdeauna să îi cerem ajutorul dimineaţa şi seara şi înainte de orice activitate şi după activitate. Maica Domnului este rugătoarea noastră pururea în faţa lui Dumnezeu, în timpul vieţii, în ceasul morţii şi în ziua judecăţii", a mai arătat Preafericirea Sa.
Sursa: Ziarul Lumina.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu