Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

joi, 15 noiembrie 2012

Inceputul Postului Nasterii Domnului


          A început Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului, un post mai uşor, cu multe zile cu dezlegare la untdelemn, vin şi peşte.
          Biserica a recomandat dintotdeauna un post cumpătat, potrivit vârstei şi sănătăţii creştinului. Postul nu este considerat un călău al trupului, ci un prieten care repune în armonie sufletul cu trupul. Lipsa alimentelor de origine animală şi a alcoolului uşurează trupul, ajutând sufletul să-şi stăpânească patimile, să renunţe mai uşor la egoism lucrând cu dragoste faptele mântuitoare şi să înalţe o rugăciune mai curată către Dumnezeu.

          Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului începe pe 14 noiembrie, şi se întinde până la 24 decembrie inclusiv, când este Ajunul Crăciunului. În această perioadă ne pregătim prin post şi rugăciune să primim pe însuşi Cuvântul lui Dumnezeu Care se naşte din Fecioara Maria pentru mântuirea lumii. În Postul Crăciunului este dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, prima zi de dezlegare fiind la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), iar după 18 decembrie (Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul) nu se mai dezleagă la peşte. În timpul săptămânii este dezlegare la vin şi untdelemn în zilele de marţi şi joi, iar la peşte în zilele când pomenim pe Sfântul Apostol Andrei (30 nov.), pe Cuviosul Gheorghe de la Cernica (3 dec.), pe Mucenica Varvara (4 dec.), pe Sfântul Nicolae (6 dec.) şi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 dec.).
Sursa: ziarul lumina
          Sa aveti un post binecuvantat si cu roade duhovnicesti ca impreuna sa ne bucuram de Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos.
                                                 Parintele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu