Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Sfintirea bisericii ortodoxe romane din Manzanares

          În data de 16 decembrie 2012, credincioşii din Parohia „Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul” din Manzanares, Spania, s-au bucurat de rodul muncii lor prin slujba de târnosire a bisericii, săvârşită de către Preasfinţitul Părintele nostru Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei. Au avut această bucurie la scurt timp de la înființarea parohiei lor, însă, așa cum ei au fost cei care au cerut să se unească într-o parohie și să aibă păstorul lor, tot așa au susținut parohia de la început, din 1 februarie 2012. În doar câteva luni, au reușit să-și concretizeze și dorința de a avea o biserică a lor, astfel încât au fost alături de preotul paroh și, împreună, au amenajat acest locaș de închinare, slujire şi rugăciune.

          La slujba de sfințire au venit alături de românii din Manzanares și credincioși din alte parohii, unii dintre ei îmbrăcaţi în port popular românesc. Cu toții l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Părintele nostru Timotei luând binecuvântare. Alături de părintele paroh Gheorghe-Cristian Cucul, au fost preotul Daniel Cucul din parohia ortodoxă Villarrobledo şi tatăl celor doi părinţi, preotul Gheorghe Cucul.
          Ca de fiecare dată în aceste cazuri, după ce a sfințit locașul, Preasfințitul Părinte Timotei a explicat pentru credincioșii prezenți rânduiala slujbei de sfințire, cu simbolistica fiecărui moment, accentuând că, pe lângă Hrisovul așezat în piciorul Sfintei Mese, au fost puse toate pomelnicele aduse în acea zi la Sfânta Liturghie.
          De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul le-a adresat cuvinte de învățătură, îndemnându-i să-și pregătească sufletele prin Taina Sfintei Spovedanii și Sfânta Împărtășanie, pentru că sufletele sunt cele care contează înaintea Domnului: „Dumnezeu caută să vadă ce este în sufletul omului, caută frumusețea sufletească. De ce sfințim Sfânta Masă? Pentru că pe Sfânta Masă, care este Mormântul lui Hristos, se jertfește din nou Hristos de fiecare dată când preotul slujește Sfânta Liturghie. De fiecare dată când venim la biserică, Hristos ne cheamă la cină, ne cheamă la masă, ni se oferă fiecăruia dintre noi, pentru a avea viața cea veșnică. Nimeni nu este vrednic, dar Hristos este Cel care ne învrednicește. Înainte de a ne împărtăși, recunoaștem că suntem păcătoși și, cu această smerenie, cu această umilință, venim și ne împărtășim, după ce ne-am pregătit, ne-am spovedit”.
          Părintele paroh i-a mulţumit Preasfinţitului Timotei pentru încrederea acordată, domnului Liviu Popa, consulul României la Ciudad Real, familiei părintelui Ioan Răducu din Pamplona, cât şi tuturor celor prezenţi, mai ales credincioșilor săi pentru jertfa lor la amenajarea acestei frumoase biserici, pentru a o transforma în ceea ce este astăzi.
          După terminarea slujbelor, a avut loc un mic concert de colinde susţinut de credincioşii de la strană, pregătiţi de doamna preoteasă Ana Cucul, de copiii din Solana însoţiţi de doamna Ionela Dinuţ şi au fost recitate poezii de Crăciun.
Sursa:Episcopia Spaniei si Portugaliei
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu