Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

miercuri, 2 ianuarie 2013

„Pune, Doamne, început bun mântuirii noastre!”

           Se cuvine, mai înainte de orice cuvânt, să aducem mulţumiri din adâncul sufletelor noastre lui Dumnezeu că ne-a ajutat să păşim cu bine, cu sanatate si cu pace în noul AN.
           La miezul nopţii trecute, când orologiul a marcat trecerea din vechiul în noul an, împreună cu familiile noastre am rostit mai întâi o rugăciune pentru ca Dumnezeu să ne ajute întru înnoirea râvnei pe calea mântuirii, cerând de la El un nou început bun al mântuirii.
           Cu privire la marcarea Anului Nou, noi trebuie să vedem creştineşte acest prag: să ne facem un bilanţ sufletesc, a ceea ce am realizat sau nu în anul precedent, cât am lucrat la mântuirea noastră şi a aproapelui, dar totodată să cerem ajutor de sus, pentru un nou şi bun început în calea mântuirii. Să nu ne mire acest cuvânt „început bun”. Chiar dacă suntem tineri sau înaintaţi în vârstă, în cele ce privesc mântuirea trebuie să ne considerăm mereu începători. Căci spune un proverb: În fiecare zi, din nou, de la început!           Asadar, mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile care au fost asupra noastră în anul care a trecut, păşim cu nădejde în noul an, în dorinţa de a fi mai buni, mai iertători, mai harnici, mai iubitori fata de Dumnezeu si fata de cei de langa noi.
           Cu ocazia fiecărui început de an, noi obişnuim să ne urăm unii altora un an nou mai bun şi mai fericit, ba chiar ne urăm la mulţi ani cu sănătate şi fericire! Toţi ne dorim nouă înşine şi celor dragi, un an nou mai bun. De cele mai multe ori considerăm că avem un an nou mai bun dacă suntem sănătoşi, dacă avem salarii şi pensii mai mari, dacă nu avem multe griji şi necazuri. Desigur, toate acesta sunt importante pentru o viaţă umană normală. Dar, dacă privim viaţa şi dintr-un alt punct de vedere, putem spune că avem un an nou mai bun, dacă păstrăm în suflet harul sfinţitor, dacă reusim sa creştem în cunoaşterea, iubirea, imitarea şi slujirea lui Hristos; dacă avem capacitatea de a suporta toate încercările vieţii cu încredere, cu curaj şi cu răbdare, conştienţi fiind că toate încercările vieţii se îndreaptă spre binele acelora care, îl iubesc pe Dumnezeu. Avem un an cu adevărat bun atunci când, cu fiecare intenţie bună, cu fiecare gând bun, cu fiecare faptă bună, ne apropiem de sfinţenia la care, Dumnezeu ne cheamă mereu.
           Având pe buze şi în inima noastră numele lui Hristos vom reuşi, cu siguranţă, să învingem toate încercările ce se vor abate asupra noastă, în acest an, şi vom creşte în virtute şi sfinţenie spre mântuirea noastră veşnică.
           Asadar faptul ca pasim intr-un alt an, e un har deosebit, care însa comporta pentru fiecare o mare raspundere: aceea de a întrebuinta timpul ce ne sta în fata, în scopul de a repara trecutul cu greselile si pacatele lui, înnoindu-ne astfel sufleteste prin eliminarea pacatului si însusirea virtutilor.
           O, cât de putin ne gândim ca într-o clipa ne putem pierde vesnicia, si cât de pretios este timpul! Nu gresesc daca afirm ca timpul valoreaza cât vesnicia. Ba chiar putem zice, ca timpul, sub aspectul mântuirii, valoreaza cât Dumnezeu, deoarece, într-o clipa bine folosita, îl putem dobândi pe Dumnezeu. Fiecare clipa poarta pe aripile ei un har. Un gând bun respins poate avea drept consecinta un iad, precum unul primit si fructificat poate sa ne aduca cerul mai aproape. Timpul, este moneda vieţii noastre. Este singura monedă pe care o avem, şi numai noi, putem hotărî cum o vom cheltui.
           De va pierde cineva aur sau argint, poa­te afla în locul lui altul, dar cel ce a pier­dut timpul, vieţuind în nelucrare şi nepăsare, altul nu va mai afla. Cu adevărat, de vom căuta un ceas din tim­pul acesta, nu-l vom mai gă­si.
            Nici o oră, nici o cli­­pă nu e ca alta. Ce am putut face în ea, nu mai putem face în alta. Îm­­prejurările s-au schimbat. Dez­vol­tarea noas­tră se face altfel când am pierdut o clipă, fără o bună lu­crare. Nu numai timpul în general are o valoare abso­lu­tă, ci fiecare cli­pă. Dar când pierdem tim­pul, cu gân­dul că ne vom reface printr-o indreptare ulterioară, ne obişnuim să lă­săm clipele să trea­­că mereu, aşte­p­tând altă clipă pentru indreptarea noastra, fără insa a mai a­vea pu­te­rea de a mai folosi vre­u­na în acest scop. Pier­derea tim­pu­­lui de­vi­ne ea însăşi o obiş­nu­in­ţă. Ea nu e numai o chestiu­ne ex­te­ri­oa­ră, ci una in­te­ri­oa­ră. Asadar  „tim­pul pier­dut”, e o slă­bire int­er­i­oa­ră a noastră, pen­tru luarea unei ho­tă­râri. Tim­pul pierdut lu­­crea­ză îm­po­­tri­va noas­tră.
            Adevăratul timp se numeşte "acum", acum sa pun inceput bun mantuirii mele, Doamne,  pentru ca un “mai tarziu”, poate deveni un “prea tarziu”.
           Iata, de ce trebuie sa traim fiecare moment, în asa fel încât, sa fim gata pentru marea întâlnire cu Hristos Mântuitorul, dar si cu Judecatorul nostru.
            Cu totii ne uram multa fericire, un an mai bun, mai prosper, cu mai multe împliniri decât in anul încheiat. Dar fericirea nu este în afara noastra, ci în noi. "Împaratia cerurilor este în voi", ne-o spune HRISTOS; in pacea cu Dumnezeu, cu aproapele si cu noi însine. Daca noi însine nu ne pregatim fericirea, atunci, chiar daca milioane de oameni ne-ar face urari de fericire, toate acestea nu ne vor ajuta la nimic si vor ramâne doar vorbe goale. Iata de ce, din pragul acestui nou an, va doresc, fiecaruia dintre dumneavoastra, cât si celor dragi, sa realizati în fiinta dumneavoastra, prin trairea de fiecare zi, omul cu adevarat nou, nascut prin har din Hristos. Lasati-L pe Hristos, ca anul acesta sa va calauzeasca pasii, sa va conduca gândurile, preocuparile, conversatiile, faptele si viata întreaga. Si pentru ca este Anul Nou, ar fi bine …sa privim inapoi cu iertare, sa privim inainte cu speranta, sa privim in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Si toate acestea sunt posibile daca …putem privi inauntrul nostru si-L vedem  pe HRISTOS!
            Nu ştiu ce v-aţi propus pentru noul an, pentru că nu vă cunosc priorităţile. Pot, totuşi, să vă ofer o sugestie: “Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu…şi toate…vi se vor da voua pe deasupra!” si nu uitati ca, “Cine îi dă lui Dumnezeu cel de-al doilea loc, nu Ii dă nici unul” si ca Harul lui Dumnezeu poate face minuni celui care îi deschide poarta. Un an cu adevărat NOU putem obţine, doar dacă îi înţelegem rostul. Numai câteva ore au trecut, de când am păşit cu multă speranţă şi încredere în noul an calendaristic 2013. În această primă zi a anului, ne exprimăm dorinţa ca pe pagina albă a noului an să fie înscrise evenimente frumoase, să se realizeze vise şi aspiraţii, să lipsească durerile, necazurile, momentele de decepţie şi descurajare.
            Sănătatea, pacea, fericirea nu ni le dăm noi înşine şi nici nu le primim doar de la alţii, ci întâi de toate de la Dumnezeu, si asta dacă îl rugăm, dacă suntem convinşi că numai El, ne poate da, ceea ce este spre binele nostru.
            Începem un nou an şi ne dorim să fie mai bun, să fim buni, mai înţelepţi, mai credincioşi. Să învăţăm din greşelile comise, să nu ocolim binele pe care-l putem realiza, să ne deschidem spre ceilalţi, ştiind că doar aşa ni-l apropiem pe Dumnezeu, de la care aşteptăm toata binecuvântarea, îndurarea, lumina si pacea.
Personal, vă doresc ca în acest nou an să fiţi cei mai buni. Nu să fie cel mai bun an. Asta nu ţine nici de mine, nici de dumneavoastra. Dar vă doresc să fiţi mai buni decât în anii care au trecut. Vă doresc ca anul acesta să fiţi mai intelegatori, să fiţi mai buni, să credeţi şi să speraţi mai bine, căci toate acestea, ţin în primul rând de fiecare dintre noi. Într-un cuvânt, vă doresc ca la început de an, să vă însuşiţi o rugăciune: “Doamne, ajută-mă ca astăzi să fiu mai mult decât am fost ieri şi mai puţin decât voi fi mâine, pentru ca maine ma voi stradui, si prin mila Ta DOAMNE, voi reusi sa fiu, mai bun decat sunt azi”.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu