Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

miercuri, 6 martie 2013

Taina Sfantului Maslu

          În strânsă legătură cu Taina Mărturisirii este Taina Sfântului Maslului. Scopul ambelor taine este acelaşi, adică vindecarea credincioşilor de bolile de care suferă. Dar, în timp ce Taina Mărturisirii vindecă bolnavul de bolile sufleteşti - de păcatele sale - prin Taina Sfântului Maslului el se tămăduieşte, îndeosebi, de bolile trupeşti, adăugându-se şi cele sufleteşti, adică iertarea păcatelor.
          Această practică a ungerii cu untdelemn din cadrul Sfântului Maslu a fost consfinţită de Mântuitorul Hristos şi ridicată la rangul de Taină, după Învierea Sa.

          Aceasta o confirmă şi faptul că Sf. Iacov - ruda Domnului si episcopul Ierusalimului, îndemna pe creştini ca atunci când sunt bolnavi să săvârşească Taina Maslului. „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacov V, 14-15).
           În toate rugăciunile de la Maslu se arată cu insistenţă, că boala trupească şi sufletească în care a căzut omul îl face inapt de viaţa normală, sau îl ameninţă cu sfârşitul vieţii pământeşti. El trebuie ajutat în mod stăruitor, prin puterea lui Hristos, să se facă sănătos trupeşte şi sufleteşte.
           De aceea şi în parohia noastră, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părintelui nostru Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei am săvârşit Taina Sfântului Maslu cu 7 preoţi: Părintele Protopop Cristian Suciu din Talavera de la Reina; Părintele Protosinghel dr. Chesarie Bertea din Atlanta-Georgia; Părintele Nicolae Izbaşa din Chicago; Părintele Eugen Barz din Parla; Părintele Ioan Mihai Achim din Tomelloso; Părintele Daniel Cucul din Villarrobledo; Părintele paroh Gheorghe Cristian Cucul şi Părintele diacon Mihai Constantin.
          După terminarea Sfântului Maslu Părintele Chesarie a ţinut un cuvânt de învăţătură, îndemnând pe credincioşi de a-şi urma credinţa cea strămoşească şi a participa la Sfintele Liturghii şi Tainele Bisericii.  Bucuria a fost mare atât pentru părintele paroh cât şi pentru doamna preoteasă de al revedea după 6 ani pe părintele Chesarie, cel care a contribuit la formarea  duhovnicească a acestora. Părintele ne-a bucurat şi totodată ne-a emoţionat cantându-ne priceasne printre care şi "Mama". 
           Drept mulţumire pentru participarea tuturor la această Sfântă Taină a bisericii, credincioşii parohiei au organizat o agapă frăţească, la care am luat parte cu toţii.
           Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi ne rugăm să putem continua lucrarea mântuitoare a credincioşilor. Amin!
 

 

 

 

Un comentariu:

  1. Bunul Dumnezeu sa primeasca rugaciunile facute in parohia dumneavoastra cu ocazia savarsirii sfintei Taine a Maslului, si mai ales ca a fost facut de un sobor de preoti...ma bucur foarte mult pentru dumneavoastra si imi pare rau ca nu am putut sa particip si eu la aceasta mare Taina..poate altadata ma va ajuta Bunul Dumnezeu sa fiu si eu prezent acolo...doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere