Sfantul Grigore hosevitul EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A SPANIEI ŞI PORTUGALIEI PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ “SFÂNTUL CUV. GHEORGHE HOZEVITUL” MANZANARES (CR) CALLE DE SAN MARCOS, Nr. 5A Preot paroh: Gheorghe-Cristian Cucul Mobil: 0034 622 562 797

vineri, 6 septembrie 2013

Asezamantul Pantocrator

8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului
“Astăzi este începutul bucuriei a toată lumea; astăzi au suflat vânturi mai înainte vestitoare de mântuire” (Vecernia Nașterii Maicii Domnului). Toată învățătura Bisericii referitoare la Hristos și la sfânta Sa Iconomie (planul Său de mântuire a lumii) este cuprinsă în sfintele sărbători. Sărbătorile sunt celebrarea Iconomiei Domnului, a purtării Sale de grijă. Sărbătorim iubirea Domnului pe care o are pentru noi. Nașterea Fecioarei este primul praznic al Iconomiei. Fiind aleasă de către Tatăl ca Maică a lui Hristos, venirea pe lume a Născătoarei de Dumnezeu este cu adevărat începutul bucuriei a toată lumea. Nașterea Fecioarei anunță apropierea venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu. Prin nașterea ei, cu adevărat plinirea vremii se apropie.
“Astăzi Dumnezeu, Cel ce Se odihnește pe scaune înțelegătoare, scaun sfânt pe pământ mai înainte Și-a gătit. Aceasta este ziua Domnului, bucurați-vă, popoare, căci, iată, cămara Luminii și cartea Cuvântului vieții din pântece sterp a ieșit, și ceea ce s-a născut ușă către Răsărit așteaptă intrarea Preotului celui Mare. Singura care aduce pe Hristos în lume, spre mântuirea sufletelor noastre” (din slujba Vecerniei). Nașterea Maicii Domnului a fost gândită de Dumnezeu de mai înainte, pentru ca prin ea, Hristos să poată intra în lume și să ne aducă mântuirea. Până la nașterea ei, nicio altă ființă n-a fost vrednică să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu. Ea a fost pregătită de Domnul, după cum profețea psalmistul: “Înțelepciunea Și-a gătit casa” (Pilde 9, 1). Înțelepciunea este Hristos, și prima ei casă este Fecioara Maria, din care S-a întrupat Hristos și a intrat în lume. Dar Fecioara este chipul și imaginea Bisericii, care este și ea casa lui Dumnezeu. Astfel, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne transmite un lucru esențial: de vreme ce noi suntem Biserica și noi suntem sau trebuie să devenim casă a lui Dumnezeu. Căci și noi suntem prinși în voia lui Dumnezeu și în orânduirea Lui (Iconomia) și El are un plan în ce ne privește pe fiecare dintre noi. Nouă ne revine să descifrăm voia Domnului în actele și evenimentele vieții noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu